Letnie odmiany jabłoni

0

Autor Ewa | Kategoria: W ogrodzie | Data: 12-03-2016

W ogrodach dużych i małych chętnie widzimy jabłonie. Wiosną przepięknie zakwitają, aby potem wydać smaczne owoce. Kiedy owocują? Zależy od odmian. Najwięcej jest tych, które rodzą owoce o zbiorczej gotowości późną jesienią. Długo więc musimy czekać w sezonie, aby cieszyć się smakiem owoców.

Plusem późnych odmian jest jednak fakt, że też często nadają się one do bardzo długiego przechowywania i konsumpcji przez całą jesień a nawet zimę. Jeśli jednak chcemy konsumować w pełni dojrzałe, aromatyczne jabłka już latem, zdecydujmy się na letnie odmiany jabłoni.

Jabłoń James Grive

Ponadstuletnia odmiana, znana, bardzo popularna, rośnie dość wolno, jednak owocuje obficie i corocznie. Dorasta na wysokość 2 do 4 metrów, tworząc średnio zagęszczoną, kulistą koronę. Jest odporna na choroby (za wyjątkiem zarazy ogniowej) i na mróz. Odmiana ta wcześnie wchodzi w okres owocowania, rodząc owoce średniej wielkości, kulisto-stożkowate, o barwie zielonożółtej, z małym, różowoczerwonym rumieńcem. Skórka owoców gładka, średniej grubości. Miąższ owoców tej odmiany jest biało-kremowy,  soczysty, kruchy, słodko-kwaskowaty, smaczny.  Owoce dojrzałość zbiorczą osiągają w sierpniu.

Jabłóń Piros

Niemiecka odmiana uprawiana od 30 lat. Początkowo rośnie średnio silnie, później słabo, tworząc luźną i rozłożystą  koronę. Piros wykazuje małą wytrzymałość na mróz, za to dużą na choroby, z wyjątkiem zarazy ogniowej. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje umiarkowanie obficie, jednak regularnie. Rodzi owoce średniej wielkości i duże, regularne, kulisto-stożkowate, o skórce grubej, mocnej, gruba, suchej, o barwie zielonożółtej, pokrytej na dużej powierzchni intensywnie czerwonym, paskowanym rumieńcem. Miąższ Pirosa jest kremowy, średnioziarnisty, bardzo soczysty,  orzeźwiający, aromatyczny, smaczny. Dojrzałość zbiorczą osiąga w pierwszej połowie sierpnia, wymagając kilkukrotnego zbioru.

Jabłoń Oliwka Żółta vel Papierówka

Znana wszystkim Papierówka osiąga wysokość 3-5 metrów, tworząc koronę szerokostożkową. Wytrzymała na mróz. Na stanowisku wilgotnym może być atakowana przez raka drzew owocowych, jest też wrażliwa na parcha. Jej owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w lipcu, pojawiają się na drzewie obficie, choć raczej przemiennie. Dzięki przerzedzaniu zawiązków można ograniczyć skłonności drzewa do owocowania przemiennego. Są średniej wielkości, lekko stożkowate, z cienką, delikatną, suchą, jasnozieloną skórką, a potem prawie białą. Soczyste, kwaskowate, orzeźwiające, smaczne i aromatyczne, o białozielonkawym miąższu.

Jabłoń Discovery

Odmiana angielska, rośnie początkowo słabo, tworząc wzniesioną, rozłożystą koronę. Jest wytrzymała na mróz i odporna na choroby grzybowe. W okres owocowania wchodzi wcześnie, obficie i regularnie, corocznie, rodząc w drugiej połowie sierpnia średniej wielkości kulistospłaszczone i spłaszczone owoce. Skórka owoców posiada zabarwienie jasnozielonożółte i żywoczerwony rumieniec, a miąższ kremowobiały, ścisły i soczysty. Discovery to jabłko słodkie i smaczne, nadające się do konsumpcji tuż po zbiorze.

statystyki odwiedzin stron internetowych