Kawa z parapetu

0

Autor Ewa | Kategoria: Co w trawie piszczy | Data: 26-12-2014

Drzewko kawowe na własnym parapecie to mój nowy pomysł. Nie wiem czy doczekam się owoców coffea arabica, ale chętnie przyjmę do grona moich domowych roślin krzaczek o wyjątkowo pięknych, dekoracyjnych liściach i mam nadzieję, że uda mi się wypielęgnować go z małych, niepozornych ziarenek.

Kupiłam dziś właśnie owe ziarenka kawy. Nie po to, by je zmielić i zaparzyć wrzątkiem, ale by je zasiać w ziemi. Otwarłam torebkę. Cztery ziarna. Kremowe, o dziwo. Spodziewałam się każdego koloru ale nie takiego. Może przeterminowane? Ponoć nasiona mają bardzo krótką żywotność i po kilku tygodniach niewłaściwego przechowywania nie mają już szans na wykiełkowanie.

Sprawdziłam datę ważności na opakowaniu – 2016 rok. Uspokoiłam się. Ale ciekawość nie dawała mi spokoju. Poszukałam w internecie zdjęcia ziaren i znalazłam coś, co mnie uspokoiło. Na zdjęciu ziarenka wyglądają prawie tak samo jak moje.

Wrzuciłam je do wody, wszak zaleca się namoczyć je przez dzień lub i dwa przed posadzeniem w ziemi. Pływają więc sobie w miseczce. Ziemia już kupiona, doniczka przygotowana, a ja poszerzam wiedzę teoretyczną.

  • Kawa lubi wilgoć, podlewamy więc ją dość intensywnie, jednak każde następne podlewanie powinno nastąpić dopiero wtedy, gdy ziemia będzie tego już potrzebowała, ponieważ roślina ta  nie lubi przelewania. Jesienią i zimą zmniejszamy ilość wody, dbając jednak o to, aby nie przesuszyć ziemi, natomiast przez cały rok kawa chętnie przyjmuje codzienne zraszanie spryskiwaczem.
  • Roślinę stawiamy na parapecie, jednak dbamy o to aby, zwłaszcza latem, nie była narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Zimą możemy zadbać o doświetlanie kawy sztucznym światłem.
  • Jeśli latem wystawiamy roślinę na zacieniony balkon czy też taras, pamiętajmy o tym, aby jesienią wróciła do ciepłego mieszkania, ponieważ jest ona bardzo wrażliwa na niskie temperatury, a lekki pierwszy przymrozek sprawia, że kawa zamarza.
  • Kawa wymaga żyznego, raczej lekkiego podłoża, lekko kwaśnego. W tym celu można nabyć w sklepie gotową mieszankę przeznaczoną do uprawy cytrusów. Niewłaściwie dobrana ziemia spowoduje zahamowanie wzrostu rośliny a nawet jej chorowanie.
  • Kawa posiada dość mocno rozrośnięty system korzeniowy, możemy więc przesadzać ją każdej wiosny do większej donicy. Zbyt mała doniczka spowoduje, że liście rośliny zaczną żółknąć.
  • Roślinę zasilamy nawozem uniwersalnym, stosując go przynajmniej raz w miesiącu. Zimą nawozimy kawę oszczędniej.
  • Kawa ma szansę zakwitnąć i dać owoce już w trzecim roku uprawy.

statystyki odwiedzin stron internetowych