Ogórek meksykański w polskim ogródku

0

Autor Ewa | Kategoria: W ogrodzie | Data: 12-02-2016

Proszę Państwa, oto ogórek. Nie zwykły, nasz, polski, który znamy tak dobrze. Nie duży i pękaty, nie smukły wężowy. Ten ogórek to ogórek meksykański, zwany też  mysim melonem – i nie bez powodu, bo wielkością właśnie odpowiada miniaturce warzywa, w sam raz dla myszki.

Jego owoce o gładkiej, cienkiej skórce są urocze, małe, około 2,5 cm wielkości, przypominające raczej arbuz, choć po przekrojeniu podobny jest do naszego ogórka.

Smak tych owoców? Ogórkowo-melonowy, z aromatyczną nutką limonki. Owoce nadają się do spożywania na surowo, a także do kiszenia i marynowania. Mogą też być zabawną i smaczną ozdobą drinków.

Mimo, że mysi melon nie jest u nas popularny, to jednak warto go posadzić i w naszym ogrodzie. Jego uprawa jest tak prosta, jak uprawa naszych polskich ogórków. Ma takie same wymagania, z tym że jest rośliną pnącą. Pięknie rozrasta się na wysokość 2-3 metrów na kratach, pergolach, siatkach, zdobiąc pędy małymi owocami. Nadaje się do posadzenia nie tylko w ogrodzie, ale i w donicy na balkonie czy tarasie.

Jak hodować ogórek meksykański? W marcu przygotowujemy sadzonki z nasion, które już można kupić w polskich sklepach ogrodniczych. W maju, po ostatnich przymrozkach (ogórek nie jest mrozoodporny) przesadzamy sadzonki do gruntu. Ziemia powinna być odchwaszczona, im żyźniejsza tym lepiej, stale wilgotna, czyli taka jak dla polskich ogórków. Pamiętajmy, aby rośliny nie podlewać w czasie dnia, gdy słońce mocno operuje, a już absolutnie nie polewajmy wodą liści. Owoce powinniśmy na bieżąco zrywać z pędów.

statystyki odwiedzin stron internetowych