Majeranek zwany lebiodką

0

Autor Ewa | Kategoria: W ogrodzie | Data: 18-06-2016

Majeranek to jedna z najpopularnieszych przypraw w polskiej kuchni ale i ziół uprawianych w ogródkach. Prócz tego, że możemy zioło to wykorzystać w potrawach, to jeszcze ma ono wiele uroku, które sprawia, że chętnie obsadzamy nim nasze rabatki, skalniaki czy ogródkowe obwódki.

Ta niewysoka krzewinka, która dziko rośnie już tylko na Cyprze i w Turcji, na dobre zagościła w naszych ogrodach. Niestety z racji swojego pochodzenia – rejony Basenu Śródziemnego, w naszym klimacie raczej nie przetrzymuje zimy. Traktujemy więc ją jako roślinę jednoroczną, sadząc młode lebiodki do gruntu po ostatnich wiosennych przymrozkach, w drugiej połowie maja.

Majeranek dorasta do około pół metra wysokości, mocno się rozkrzewia, zwłaszcza gdy ją przytniemy do około 5 centymetrów nad ziemią, zanim zacznie kwitnąć. Wtedy jeszcze piękniej się rozkrzewi, tworząc bujny, gęsty majerankowy krzaczek o cienkich, sztywnych pędach.

Jeśli pędów nie zetniemy, między czerwcem a sierpniem na końcach pojawią się malutkie kwiaty, zebrane w groniaste główki umieszczone na szczytach pędów, w kolorze białym lub różowym.

Jeśli chcemy cieszyć się zdrowymi, gęstymi okazami lebiodki oraz obfitymi plonami zielarskimi, powinniśmy zagwarantować roślinie właściwe warunki w ogrodzie. Wymaga ona ciepłego, słonecznego i bezwietrznego stanowiska. Podłoże dla niej przygotowane winno być żyzne, próchnicze, bogate w wapń, raczej wilgotne, a jednocześnie przepuszczalne i raczej lekkie. Majeranek źle znosi nadmiar wody, nie powinno się więc sadzić go w mokrych i zbitych glebach. Prócz przygotowania właściwego stanowiska dla lebiodki, pamiętajmy o jej pielęgnacji w całym sezonie. Pilnujmy aby podlewać ziemię w upalnym okresie, odchwaszczajmy też systematycznie miejsce na którym rośnie, spulchniając przy okazji ziemię wokół.

statystyki odwiedzin stron internetowych