Bluszczyk kurdybanek – dywan w ogrodzie

0

Autor Ewa | Kategoria: Co w trawie piszczy | Data: 31-12-2014

Jeśli szukamy mrozoodpornej rośliny okrywowej, która szybko i skutecznie zasłoni dużą, zacienioną przestrzeń w ogródku, to kurdybanek może okazać się świetnym rozwiązaniem. Dość, że wspaniale sprawdza się jako roślina okrywowa, to jeszcze posiada właściwości lecznicze, od dawna będąc znaną rośliną wytrawnym zielarzom.

Kurdybanek o ciemnozielonych, sercowatych liściach ząbkowanych na krawędziach, rozrastający się dywanowo, osiąga wysokość około 20 cm. Jest to roślina, która szybko i intensywnie opanowuje powierzchnie, na której została posadzona, warto więc pamiętać o tym, wybierając dla niej miejsce w ogrodzie. Łatwo się rozmnaża poprzez oddzielanie pędów, które szybko się ukorzeniają.

Najlepiej czuje się w miejscach częściowo lub całkowicie zacienionych. Lubi glebę wilgotną, należy więc pamiętać o podlewaniu, ponieważ wysuszenie gleby pod bluszczykiem spowoduje brązowienie jego liści.

Kurdybanek świetnie nadaje się do okrywania dużych powierzchni, na przykład pod rozłożystymi drzewami, które rzucają przez cały dzień cień. Może też znaleźć swoje miejsce przy murkach i siatkach. Dobrze rośnie także w donicach, świetnie zdobiąc północne i wschodnie tarasy lub balkony.

Bluszczyk wydziela korzenny zapach, a drobne, niebieskie kwiaty, które pojawiają się między kwietniem a czerwcem, również pachną uroczo, przyciągając pszczoły.

Chroniony prawnie bluszczyk kurdybanek, jest cienionym, choć trochę zapomnianym ziołem. Pobudza produkcję soków żołądkowych, reguluje przepływ żółci  i  zaostrza apetyt, wpływa też na regenerację błony śluzowej żołądka. Ponadto poprawia drożność dróg oddechowych i pobudza organizm do odkaszlania zaległej flegmy, działa też moczopędnie, wspomaga  leczenie stanów zapalnych dróg żółciowych, chorób wątroby i kamienicy żółciowej. Używa się go także do płukania gardła i jamy ustnej, pomocny jest w trakcie leczenia biegunki, hemoroidów czy też zapalenia pęcherza.

Kurdybanek jest też świetnym dodatkiem potraw. Dodaje się go do zup, mięs, gotowanych warzyw, past, twarożków – wystarczy kilka świeżych lub suszonych listków, aby potrawa nabrała wyjątkowy, ziołowy smak.

statystyki odwiedzin stron internetowych